in Blogg

Konsten att välja en bibliotekarieutbildning

“Inled med någonting relevant, kan du?”

En gång fick jag fråga från en litteraturvetare som var nära på att ta examen. Bekymrad över yrkesmöjligheterna, denna person var nyfiken på att bana en karriärväg som bibliotekarie eller arkivarie. Men pluggtröttheten hade satt sig och de undrade om det räckte att göra praktik på ett bibliotek för att jobba som bibliotekarie. Mitt svar? Nej.

Okej, mitt riktiga svar var faktiskt lite längre än så.

“Så vad måste man kunna om man ska bli bibliotekarie?”

Kunna? Jävligt mycket. Men det allra minsta som krävs är att du ha examen i Biblioteks- och Informationsvetenskap. Så var beredd på att sätta dig bakom skolbänken.

“Men jag känner någon som jobbar som bibliotekarie och den människan har minsann inte pluggat biblioteks-och informationsvetenskap!”

Det kanske finns någon enstaka person där ute som råkar få ett jobb som bibliotekarie och som inte har pluggat BoI. Däremot har den personen säkert skrivit sin doktorsavhandling i ‘jävligt mycket’. De har förmodligen väldigt mycket erfarenhet av att jobba med service, kultur, barn och unga, läsfrämjande, projektledning och allt egentligen.

För ditt eget bästa, tänk “Examen i BoI = måste, måste måste!”

“Så då pluggar jag i 2 år, plockar ut examen i BoI, och sen är jag Bibliotekarie!”

Ja, typ. Men nej, inte riktigt.

Det är viktigt att veta att utbildningsprogrammen inom biblioteks- och informationsvetenskap är inga yrkesutbildningar. Bibliotekarie™ är bara en möjlig yrkesinriktning bland många andra. Men från vad jag kan se däremot förekomsten av yrkestitlar som informationsspecialist och informationsarkitekt ekar lite tomt där ute på nätet. Jag hoppas att du har en bra karriärrådgivare på din framtida institution…

“Okej okej, jag får väl ta ut en examen då. Vilka utbildningar finns det?

Här i Sverige finns det åtta olika utbildningar som du kan läsa om du vill bli Bibliotekarie™. Jag har varit schyst nog att skriva ner vilka som finns! Tre program finns på kandidatnivå:

  • Högskolan i Borås – Bibliotekarie, kandidatprogram (180 hp)
  • Linnéuniversitetet (Växjö) – Biblioteks- och infomationsvetenskap, kandidatprogram (180 hp)
  • Umeå Universitet – Biblioteks- och informationsvetenskap – kandidatprogram, (90 hp/90 hp i ett annat ämne).

Det finns också fyra program på avancerad nivå:

  • Lunds universitet – Masterprogram i ABM, inriktning biblioteks- och informationsvetenskap (120 hp)
  • Högskolan i Borås – Masterprogram i biblioteks- och informationsvetenskap (120 hp)
  • Högskolan i Borås – Masterprogram i biblioteks- och informationsvetenskap, inriktning digitala bibliotek- och informationstjänster (120 hp)
  • Umeå universitet – Magisterprogram i biblioteks och informationsvetenskap (60 hp)
  • Uppsala universitet – Masterprogram i ABM, inriktning biblioteks- och informationsvetenskap (120 hp)

Kom ihåg att masterprogrammen på Högskolan i Borås och Uppsala kan läsa på distans. Hurra!

“Men vilka av dessa utbildningar är bäst?”

Rent spontant skulle jag säga att en masterutbildning erbjuder mer spetskompetens. Många viktiga kompetenser (framför allt tyngre digitala kompetenser) lärs för det mesta bara ut på masternivå. Om du redan har plockat ut en examen och gör ett karriärbyte skulle jag rekommendera att läsa en utbildning på masternivå. De allra flesta arbetsgivarna en examen på vilken nivå som helst. Jag har däremot sett några jobbannonser som uttryckligen kräver examen på minst magisternivå.

UKÄ har gjort utvärderingar av vissa BoI-utbildningar som du kan läsa på deras webbsida. Dessa utbildningar granskas utifrån ett forskningsperspektiv. Ingen BoI-utbildning har uppnått ‘Mycket hög kvalitet’, vilket känns lite trist.

Men om du är som mig och snarare vill veta på hur bra programmet förbereder sig inför yrkeslivet. Eller vilka kurser är riktigt bra och vilka suger. Alla dessa mjuka värden. Ja, detta är lite klurigt eftersom denna information är ganska svårt att få tag på. Bibliotekarier är väldigt aktiva i blogosfären, men svenska biblioteksstudenter är dåliga på att blogga om deras studier. Bokprat i all heder, men det skulle vara roligt att höra mer om BoI från ett studentperspektiv. Det behövs.

Saco har gjort ett försök med att utvärdera utbildningar ur ett yrkesperspektiv med Jämför-utbildningar-verktyget. Lärarnas yrkeskompetens och om praktik ingår i utbildningen och sådana saker är jätteviktigt.

”Så det går inte att göra ett helt medvetet val av biblioteksutbildning?”

Nej, tyvärr, men jag tror det viktigaste att inse att du kommer aldrig kunna göra det. Inte heller kommer din utbildning ge dig alla verktyg du behöver kunna som bibliotekarie, data analytiker, informationsspecialist, eller vad det än nu upptäcker att du vill syssla med.

Mitt sista råd: Välj en utbildning som passar dig. Och sen?

Gå med i Facebookgrupperna, bli aktiv på Twitter, sök extrajobb på ett bibliotek, blogga, engagera dig i Svensk biblioteksförening och/eller SFIS, arbeta ideellt, läs Hack Library School! Gör du detta så kommer du inte bara få mer ut av din utbildning, du kommer att bli mer medveten om vad du vill och hur du kan nå dit.

Write a Comment

Comment