Checklista innan studiestarten

Hade jag en ta-det-som-det-kommer-attityd till mina tidigare kandidatstudier är jag mån om att ha en pedantisk och kalkylerad förhållningssätt till mina studier de nästkommande två åren. Tidigare hade jag ingen klar bild av vad jag ville göra eller åstadkomma med mina studier. Nu har jag en betydligt klarare bild inte bara av vart jag vill hamna. Dags att förverkliga detta!

Hack Library Schools The HLS Guide to Library School har varit en uppskattad resurs under sommaren. Förmodligen kommer den fortsätta vara det under hela studietiden. Men en del av information är inte särskilt användbart för svenska studenter. Därför skulle jag vilja lyfta fram vissa saker i boken och sätta dem i kontext relevant för Sverige. Se det som en ofullständig checklista på vad du bör göra innan du börjar dina studier inom biblioteks- och informationsvetenskap.

Innan antagning

a.) Starta en blogg om dina studier

En blogg är ett bra sätt att reflektera kring studierna i förhållande till professionen och yrkeslivet.

Har du inga förkunskaper i CSS eller HTML är mitt råd är att starta bloggen ett par månader innan studierna börjar. Du hinner få en bra bild av hur du vill att din blogg ska se ut samt har tid att utveckla dina kunskaper för att förverkliga detta. Mina kunskaper inom CSS och HTML har gått från ‘kan ingenting alls’ till ‘ganska bekväm’. Eftersom jag har utgått ifrån att min blogg kommer främst att läsas på mobilen har jag har också fått en ökat uppskattning av responsiv webbdesign. Skaffa ett webbhotell (t.ex. Binero) och registrera ett dömännamn (t.ex. www.namnnamnson.se). Jag valde att skapa min blogg via WordPress och det har funkat fint.

b.) Lär dig mer om vad det innebär att vara en ‘bibliotekarie’

Många tror att bibliotekarie = folkbibliotek och böcker. Tyvärr har det gjorts nästan ingenting för att motverka denna bild bland allmänheten och politiker. Att bibliotekarier arbetar med allt från dataanalys och digitala tidskrifter till sagostunder och läsfrämjande är det förmodligen få som vet. Prata med bibliotekarier och läs om yrket på webben. Gå in på Hack Library School och läs om alla möjliga yrkestitlar. All heder för att du tycker om böcker, det gör jag med. Men yrket har aldrig handlat om just det.

c.) Läs kvalifikationskraven på platsannonser.

Om du går in på www.vakanser.se och skriver in ‘bibliotekarie’, informationsspecialist eller något liknande yrkestitel får du upp en lista över vad du måste kunna för att arbeta med det du vill. Skriv ner vad som efterfrågas och tänk igenom du kan utveckla kunskaper i dessa områden under studietiden. För de mer oerfarna och yngre: du kommer förmodligen inte att utveckla några av dessa kunskaper i skolbänken. Se till att du gör det vid sidan om studierna.

d.) Följ utvecklingen på sociala medier

Förändringar inom sektorn snappas upp bäst via sociala medier. Twitter är platsen där bibliotekarier hänger. Använd det aktivt och/eller använd det som ett omvärldsbevakningsverktyg. Facebookgrupperna BiblFeed (generell biblioteksprat), Skaparbibblan (makerspace på bibliotek) samlar bibliotekarier inom en mängd olika områden. Regionbibliotekens webbsidor har ibland aktuell information om biblioteksutveckling inom de olika länen.

Bibliotekarien Peter Alsbjer har den mest aktiva och intressanta bloggen i Bibliotekssverige. Läs den!

Vid antagning

c.) Gå med i en professionsförening

Vi som pluggar BoI har i huvudsak två professionsföreningar som vi kan gå med i: Svensk biblioteksförening (SvBib) och Svensk förening för informationsspecialister (SFIS). Svensk Biblioteksförening är en stor förening som man kanske främst förknippar med folkbibliotekarier, skolbibliotekarier och lite mer traditionella biblioteksyrken. Svensk Förening för Informationsspecialister är en liten förening som man främst samlar universitetsbibliotekarier och övriga ‘informationsspecialister’.

Gå gärna med i båda föreningar och engagera dig i minst en av dem. Jag själv har valt att engagera mig i SFIS. Föreningarna kommer att vara ett bra sätt att utveckla ett professionellt gemenskap och praktisk förståelse kring det du lär dig i skolbänken. Gå med den dag du får antagningsbeskedet. Det är billigt.

c.) Gå med i facket – Avgiften är väldigt låg (oftast en hundring för hela studietiden) och du får tillgång till en massa saker som är bra att nyttja: konferenser, stipendier, etc. Det är också bra att bekanta sig med vad som gäller på arbetsmarknaden och vilka rättigheter man har. Gå med när du får antagningsbeskedet. De flesta bibliotekarier är med i fackförbundet DIK.

Och sen?

d.) Var radikal, kaxig, självständig och visionär.

Det viktigaste nu är att bygga upp ett gemenskap med andra studenter och försöka åstadkomma någonting som verkligen saknas i BoI-Sverige. Gör detta med andra studenter. Få stöd från andra. Starta en podcast, skriva arga krönikor, skapa ett fanzine eller starta ett bibliotek (javisst!). Förverkliga drömmar. Bjud in andra att vara medskapare. Detta är vad som behövs. Flummigt kanske…men jag tror att detta är nyckeln till utbildningen och professionens framtid.

One comment

  1. Tack för berömmet! Det är både trevligt och samtidigt lite skrämmande att få feedback.
    Jag gillar din blogg, bra ingångar till att biblioteka!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *