in Blogg

Bloggar: Hack Library School

Att ha jobbat tidigare med biblioteks- och informationsstudenter fick upp mina ögon för bibliotekarieyrket. Men det var knappast det som fick mig att byta bana. Hack Library School förtjänar en del av den äran.

Hack Library School är en blogg för och av studenter inom biblioteks- och informationsvetenskap. Här skriver och diskuterar amerikanska biblioteks- och informationsstudenter om vad som händer inom BoI-sektorn. De skriver om nya yrkesområden för bibliotekarier, om sina masterprogram och om yrkeskompetenser. Innan jag besökte HLS visste jag inte att det fanns GIS-bibliotekarier eller bibliotekarier som arbetar med data visualisering.

Hack Library School är, förstås, obligatorisk läsning för alla som pluggar till bibliotekarie eller funderar på att göra det. Det är tillgängligt, meningsfullt och roligt.

Och lite frustrerade (där kom det!).

Du ser, ju mer du läser denna blogg (och du kommer att läsa den), ju mer kommer du att ifrågasätta hur mycket av denna information stämmer i förhållande till den svenska arbetsmarknaden. Så mycket som HLS är kanonbra för amerikaner, dess värde är mer begränsad för oss som inte tänker skaffa våra Green Cards. Finns det GIS-bibliotekarier i Sverige? Jag vet hur kul det är att studera på Florida State University, men jag behöver också faktiskt veta hur det är att plugga BoI på Uppsala Universitet.

Information om sektorn här i Sverige finns att hitta där ute i etern, men den är decentraliserad till ett stort antal Facebookgrupper, Twitterflöden, bloggar och sporadiskt uppdaterade webbsidor. Att kunna samla den information som faktiskt finns där ute, och kunna presentera den på ett spännande och meningsfullt sätt till studenter i en svensk kontext är nödvändigt.

Write a Comment

Comment