in Blogg

Så jag ska bli bibliotekarie?

“Library school begins before applying.”. Din karriär som bibliotekarie börjar även innan antagning. Med dessa ord startar jag min blogg och tar det första steget inom en ny karriär. Det är dags att börja utforska yrket och sektorn på allvar.

Nu är det cirka en månad kvar tills antagning.se gör sitt urval och jag får veta vilken masterutbildning jag blir antagen till. Högskolan i Borås Masterprogram i Biblioteks- och informationsvetenskap, digitala bibliotek- och informationstjänster ligger på första plats. Tummarna är hållna.

Innan kurslitteraturen tar över livet i hösten blir sommaren ett utmärkt tillfälle att läsa mer om bibliotek och bibliotekarieyrket på en praktisk nivå: mastodontverk som David Lankes The Atlas of New Librarianship till smalare skrifter om hur svenska bibliotek arbetar med makerspaces står på agendan. Plus en hel del mer.

Att kunna återvända till dessa böcker under de kommande två åren ser jag fram emot. Fördelarna med att ha tid att läsa det jag vill måste sättas emot mina ganska grundläggande kunskaper om hela biblioteks- och informationssektorn. Jag vet att arbetsmarknaden ser hyfsat bra ut för bibliotekarier, att plugga BoI innebär breda karriärmöjligheter, biblioteken har svårt att få rätt kompetens…. Att ha jobbat tidigare med studenter inom biblioteks- och informationsvetenskap är förstås en fördel. Men den viktiga detaljkännedomen saknar jag. Att sätta både studierna och praktiska erfarenheter av biblioteksarbete i förhållande till de senaste rönen och utvecklingarna tror jag kommer att leda till nya och givande insikter: allt från uppsatsämnen till nya verktyg användbara i det professionella livet.

Låt sommaren börja!

Write a Comment

Comment