Terminsreflektioner inom biblioteks- och informationsvetenskap – #1

Även om första terminen i masterprogrammet sträcker sig in i mitten av januari känns det som läge att reflektera det som jag har gett min in på. Slutet av året och allt.

Överlag är jag ganska nöjd med terminens gång och det jag ville åstadkomma. Framförallt ville jag ägna första terminen att orientera mig inom ett nytt akademiskt ämne. Jag ville även börja utforska de professionella möjligheter som finns med en utbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap.

Jag hoppas att andra studenter hittar sina egna vägar in i sektorn och inspireras av vad sina utbildningar har att erbjuda.

 – Vad har hänt under terminen?

 – Preliminära tankar om masterprogrammet

På en övergripande nivå känns masterprogrammet som en mycket bred introduktion till informationsvetenskap. Ett brett program som detta har sina fördelar. Kanske den största fördelen är att man får bekanta sig med många centrala områden inom informationsvetenskap; information retrieval, människa-dator interaktion och management/ledarskap.

Ett utbildningsprogram kan däremot inte vara hur bred som helst. Det finns många områden inom informationsvetenskap som programmets kurser inte utforskar i någon större utsträckning: informetrik/bibliometrik, digital curation, informationsetik och data science.

Varför områden som data curation inte ingår i utbildningen vet jag inte. Det är ingenting som säger att information retrieval är mer relevant för digitala bibliotek än t.ex. kunskaper i programmering.  Slutsatsen blir det samma oavsett vilket utbildningsprogram du läser: Är du intresserad av att utforska andra områden än de som finns inom kursramarna får du göra det på egen hand. Är man disciplinerad och driven är förutsättningarna för detta mycket goda. Det finns många resurser på nätet att ta del av för att utveckla kompetenser inom de områden du tycker är spännande.

 – Bibliotekarie? Informationsspecialist? Eller…

Första terminen var också ett tillfälle att utforska en ny professionell identitet. Att lämna en fragmentarisk yrkesidentitet som samordnare/marknadsförare/kommunikatör har varit mer befriande än vad jag hade förväntat.

Jag har varken hunnit bekanta mig tillräckligt med mitt extrajobb som biblioteksassistent för att kunna forma en klar yrkesinriktning. Mitt intryck hittills är att folkbibliotekssektorn är lockande och spännande. Huruvida jag kan kombinera mina digitala och tekniska intressen med ett yrke som folkbibliotekarie återstår att se. Att jobba som biblioteksassistent ger inte helt rättvis och klar bild över de möjligheter som finns för kvalificerad arbete inom folkbibliotekssektorn.

2018 – The Year of Living Information-ally

Om denna termin var en orientering  inom en ny och spännande värld kommer nästa termin innebära ett större och mera intensivt engagemang inom BoI-sektorn.

Vad kommer att hända nästa termin?

 • Ett längre reportage och flera bloggposter kring temat ’Informationsvetenskap’.
 • Utveckla grundläggande/goda färdigheter inom Python (och matplotlib) för att utforska roliga datavisualiserings-projekt.
 • Bli bättre på SQL.
 • Konkretisera forskningsidéer för masteruppsatsen.
 • Hitta en professionell mentor inom BoI-sektorn att bolla idéer med.
 • Utforska flera karriärmöjligheter inom BoI-sektorn.
 • Om jag har tid: Läsa några böcker om linjär algebra, sannolikhet/probabilitet och statistik.

Jag har en känsla att mitt deltagande på iConference kommer att vara vägledande för mina akademiska intressen/masteruppsatsen och kanske även för min professionella karriär. Jag kommer ägna en stor del av bloggen till det som sker kring iConference. Informationsvetenskap för full rulle!

Att lära mig programmera i en s.k. ”general programming language” är någonting jag har velat göra i flera år nu. Just nu har jag lyckats ta mig halvvägs igenom en ganska bra bok om Python. Jag räknar med att det kommer dröja ett par månader innan jag känner mig bekväm med att göra någonting annat än att skriva listor och for-loopar. Det blir några ord om relationen mellan Python och BoI.

Databasmomentet i Technologies for Digital Libraries 1 var inte omfattande som momenten i HTML/CSS och XML. Att få en tydligare bild av hur man arbetar praktiskt med MySQL är någonting som jag vill göra nästa termin.

Vilka andra sektorer jag kommer bekanta mig med nästa termin är ingenting jag känner att jag kan planera. Jag får ta det som det kommer. Eftersom jag planerar att fortsätta arbeta på min nuvarande arbetsplats kommer jag behöva hitta en mentor eller någon att skugga för att utforska icke-traditionella yrken inom BoI-sektorn.

One comment

 1. Hej Stieg!

  Tack för dina reflektioner. Stämmer mycket väl överens med mina egna resonemang.

  Mvh

  Fei

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *