iConference #4 – Makerspace och makerrörelsen: Från lek till blodigt allvar

Det här är det sista inlägget om mina erfarenheter på iConference 2018. Mina tre tidigare inlägg kan du läsa här, här och här. Jag har tidigare även skrivit ett inlägg om att makerspace på folkbibliote utifrån ett låntagarperspektiv. Du kan läsa den här.

Hänger man inom bibliotekskretsar går det inte att vända huvudet innan man möts av ’M-ordet’.  Makerspace har blivit bibliotekens motsvarighet till vita Stan Smiths, bomberjackor och huvtröjor….eller inte. Det är bara en liten minoritet av bibliotek i Sverige som har en makerspace. Dessutom består mode av trender. Att vi har nått PEAK-bomberjacka är troligt, men att makerspace skulle bara vara en trend går att argumentera emot. Makerspace på bibliotek har varit en snackis sedan början av decenniet. Och utvecklingen inom ’makerspace x bibliotek’ smyger sig framåt i Sverige. Som ett gitarriff av Sunn 0))).

Att få en större inblick i makerrörelsen var någonting som inte gick att missa. Mini-Maker Fest på iConference 2018 var en workshop i två delar. Ena sessionen skulle deltagarna ägna sig åt vilt skapande. Den andra sessionen bottnade i en diskussion om olika metoder man kan använda för att forska om makerspace på folkbibliotek.

Kanske hade jag förväntat mig en mer uttömmande diskussion kring makerkulturen och biblioteken snarare än ett tillfälle att skapa en katapult med sugrör och glasspinnar (KUL!). Men jag kan inte kritisera vad workshopen faktiskt inte var: en kritisk diskussion om makerrörelsen och bibliotek. Men den lekfulla stämningen under skapandeprocessen dolde en större problematik. 

I mina informella konversationer med de andra konferensdeltagarna fick jag lära mig att framväxten av makerrörelsen till ett ’mainstream’-fenomen har inte varit oproblematisk. Flera deltagare noterade hur den organiserade makerkulturen i USA präglas av en stark nyliberal retorik. På den västra sidan av Atlanten förknippas makerkulturen med Make Magazine. För några år sedan publicerade Kevin Driscoll på University of Southern California en intressant krönika om kopplingen mellan Make Magazine och militären. När Make Magazine får finansiering från den amerikanska militärens forskningsorgan DARPA anar man en dold agenda. Bilden av en makerrörelsen som utgörs av radikala och frisinnade ’hacktivister’ utmanas av en mörkare motpol.

Det fanns tecken på iConference att de kommersiella intressen för makerspace på bibliotek var stort. Detta reflekterades inte minst i Googles engagemang i American Library Associations ’Libraries Ready to Code’-initiativ. Varför ville Google att barn skulle lära sig att koda? Var det för att lösa lokala miljöproblem? Eller för ta itu med hemlösheten? Nej, koda är något man ska lära sig för att det var det som sektorn behövde. Det är inte en ny Edward Snowden som Google och DARPA vill sponsra fram.

Det är bedrövligt att vi kan skapa självkörande bilar men är totalt oförmögna att tillfredsställa de mest grundläggande behov som vi har som människor. Bostäder som vi har råd med, psykisk välmående samt hopp och tro inför framtiden.

När makerrörelsen och makerspace slår igenom i Bibliotekssverige, kommer det då att ske i en anda av självständig radikal utveckling eller som pseudo-skola för den tidiga karriäristen? Den som läser min blogg vet att jag är en stark anhängare av David Lankes syn på vad bibliotekariens roll innebär: ”… to improve society through facilitating knowledge creation in their communities”. Det bör inte finnas något val i hur biblioteken möter makerrörelsen.

Hur ska skolbibliotekarien, universitetsbibliotekarien och folkbibliotekarien använda sig av makerspace för att åstadkomma en meningsfull, positiv och radikal utveckling för individen och i samhället? Hur ska man agera i tid när satsningar domineras av kortsiktiga projekt och när pengarna inte räcker till? Är crowdfunding en rimlig lösning? Jag hoppas att de bibliotekarier som arbetar aktivt med makerspace tänker på detta.

—- Slut —-

Fotot från Flickr-användaren mwichary under licensvillkoren CC BY 2.0.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *